Giriş Yap / Üye Ol
Üye olmadan (üyeliksiz) verdiğiniz siparişleri ve yaptığınız iadeleri sorgulamak için buraya tıklayın.
0

Hijyenik ve Parlayan Bir Klozet İçin Adım Adım Temizlik Rehberi

Banyolar evde en çok kullanılan alanlardan biridir, bu nedenle temizlik söz konusu olduğunda belirli kriterlere dikkat edilmesi gerekir.

VitrA Online
Yeni 05 Ocak 2024 • 4 dk okuma süresi

Hijyenik ve Parlayan Bir Klozet İçin Adım Adım Temizlik Rehberi

 

Tuvalet ve banyolar, evde en çok kullanılan alanlardan biri olduğu için temizlik söz konusu olduğunda belirli kriterlere dikkat edilmesi gerekir. Özellikle yüksek oranda bakteri içeren klozetler, kapsamlı bir temizliğe ihtiyaç duyulan alanların başında gelir. Zaman geçtikçe, ilk kullanımdan sonra bile klozetler yüksek oranda küf ve mikrop biriktirmeye başlayabilir. Bu nedenle, klozetin kapağı, içi ve dışı da dahil olmak üzere her parçasını bakteri ve mikroplardan arındırmak için en iyi klozet temizliği yöntemlerini ve ürünlerini bilmek önemlidir.

Klozeti etkin bir şekilde temizlemek ve banyonuzda hijyen sağlamak için yazımızdaki ipuçlarından faydalanabilir, “Klozet temizliği nasıl yapılır?”, “Klozetin içi nasıl temizlenir?” gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

 

Klozet Temizliğinde Doğru Malzemeler Nelerdir?

 

Çoğu kişi, banyo temizliğine başlamadan önce “Klozet temizliği için ne kullanılır?” sorusunun yanıtını arar. Klozet temizliğinde doğru ürünleri seçmek, banyoda hijyeni sağlamak açısından büyük önem taşır. Her temizlikte aşağıdaki ürünler kullanılabilir:


  • •   Çamaşır suyu
  • •   Krem ya da jel formda yüzey temizleyicileri
  • •   Kireç ya da pas çözücü
  • •   Mikrofiber temizlik bezi
  • •   Tuvalet fırçası
  • •   Lateks eldivenler

 

Klozetin Dış Yüzeyi Nasıl Parlatılır?

 

Klozetin dış yüzeyini parlatmadan önce tüm yüzeyin kir ve lekelerden arındırılması gerekir. Temizlik için sprey, jel ya da krem formda temizleyici bir ürün ya da çamaşır suyu kullanılabilir. Genellikle amonyak içerikli çok amaçlı temizleyiciler, dış yüzey temizliğinde kullanılır ancak klozetin yüzeyinin kimyasallar nedeniyle deforme olmasını engellemek için sirke ve limon tuzu gibi doğal ürünler de tercih edilebilir.

Ürün yüzeye spreyle doğrudan püskürtülebilir ya da temiz mikrofiber bir bez ya da sünger ile uygulanabilir. Bazen, uzun süre temizlenmeyen dış yüzeyde pas lekeleri oluşur. Bunlar için pas sökücü ürünler kullanılabilir.

Klozet temizleme işleminin ardından dış yüzeyin parlaması için çok amaçlı yüzey temizleyiciler kullanılabilir. Bir bezle tüm yüzey silinebilir. Alternatif olarak, karbonat da klozet dışının parlamasına yardımcı olur.

Dış yüzey temizliğinde dikkat edilmesi gereken nokta, klozetin içinde kullanılan tuvalet fırçasını kullanmamaktır. Mutlaka temiz bir bez ya da sünger kullanılması gerekir. 

Klozetin İçi Nasıl Temizlenir?

 

Klozetin içi, bakteri oluşumu için en uygun yerlerden biridir. Bu nedenle klozet modellerinden bağımsız olarak klozet içinin temizliğinde, bakterileri ve mikropları öldürmek için en çok kullanılan temizleyicilerden biri çamaşır suyudur. Yoğun bir kimyasal olduğu için talimatlara uygun olarak suyla inceltilmesi gerekir.

Klozetin bir kenarından başlayarak daire şeklinde tüm iç yüzeyi çamaşır suyuyla kaplanır. Lekeleri ve diğer kalıntıları temizlemek için tuvalet fırçası kullanılabilir. Hatta, tuvalet fırçasının üzerine de bir miktar çamaşır suyu dökülebilir. Fırçayla önce kenarların altını, ardından kenarları ve tüm iç yüzeyi, son olarak suyun bulunduğu bölümü ovalayarak kirler çıkarılabilir. Klozet içi temizleme, sifonu çekerek ve su ile durulama yaparak bitebilir.

Çamaşır suyu kullanımında dikkat edilmesi gereken nokta, ürünü yüzeye uyguladıktan sonra 5 dakika kadar beklemektir. Bu, çamaşır suyunun yüzeye daha iyi etki etmesine yardımcı olur. Ayrıca ürünün deriye temas ederek cildi tahriş etmesini önlemek için eldiven takılmalıdır. Temizliğin ardından banyoyu havalandırmak gerekir.

Klozet temizliğinin püf noktalarından biri klozetin kenar temizliğidir. Dışarıdan tam olarak görünmediği için burada biriken kalıntılar görülmeyebilir ancak bakterilerin en çok ürediği nokta kenarların içidir. Sifon çekildiğinde bu noktalara su girse de mikroplar tam anlamıyla temizlenmez.

Temizliğin ardından klozet içinde bakteri üremesini önlemek ve istenmeyen kokuları gidermek için klozet kokularından yararlanılabilir. Klozete asarak ya da klozetin kenarlarına takarak kullanılan bu ürünlerin içeriğindeki aktif bileşenler, sifonu her çektiğinizde suyla temas ederek hijyeni sağlar. Çam, limon, lavanta gibi farklı koku alternatifleri arasından zevke uygun olarak seçimler yapılabilir. “Klozet içi nasıl beyazlatılır?” öğrendikten sonra diğer aşamalara geçilebilir.

Bakterilerin tam olarak temizlendiğinden emin olmak için ya da klozet temizliğine çok fazla vakit ayırmamak için VitrA Rim-ex kanalsız klozet modellerini inceleyebilirsiniz! Geleneksel su püskürtme yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen patentli Rim-ex teknolojisi sayesinde bakterilerin çoğalabileceği bir alan kalmaz. Herhangi bir kanal ya da delik olmadığı için organizmaların saklanması mümkün değildir.


Klozet İçindeki Kireç Birikimini Nasıl Temizleriz?

Kuru beyaz bir kalıntı şeklinde kendini gösteren kireç, sifon çekildiğinde gelen şebeke suyunun içindeki mineral gibi maddeler nedeniyle oluşur. Yalnızca görünümü olumsuz etkilemekle kalmaz, banyodaki su borularını da tıkayabilir. “Klozet nasıl temizlenir?” sorusunun yanıtını aldıktan sonra kireçleri yok etmeyi de öğrenerek tam hijyen sağlanabilir.

Kolayca bulunan pas ve kireç çözücü ürünlerin bazıları seramik, porselen gibi tüm yüzeylerde kullanıma uygundur. Çoğu yüzeye doğrudan uygulanır ve 10-30 dakika beklendikten sonra durulanır. İşlemden önce klozetteki suyun boşaltılması, kireç temizliğinin daha kolay yapılmasına yardımcı olabilir.

Limon tuzu, karbonat ya da sirke gibi asidik ürünlerden de yararlanılabilir. Bunlar, “Klozet kireci nasıl temizlenir?” diye merak edenler için alternatif doğal ürünlerdir. Asitli yapı, kireçlerin çözünmesine yardımcı olur. Beyaz sirke ve karbonat karışımı kireçlere karşı etkiliyken limon tuzu ise temizlikten sonra banyoda hoş bir koku kalmasını sağlar.

Bu malzemeleri eşit oranlarda su ile karıştırarak elde edilen çözelti, özellikle kirecin yoğun olarak biriktiği bölgelere uygulanabilir. Çözeltinin etki etmesi için bir süre bekledikten sonra durulama aşamasına geçilebilir. Klozet içindeki kireç temizleme işlemi bu şekilde kolayca sonlanabilir.

 

Klozet Kapağı ve Diğer Detayları Temizlemenin Püf Noktaları

 

Mikropların üreyebileceği alanlardan biri olan klozet kapakları ve oturma kısmı, kokunun banyoya yayılmasına dahi neden olabilir. Özellikle sarı lekeler en çok klozetin içinde ya da alt kısmında değil, kapaklarda ve oturma bölümünde görülebilir. Bu lekelerden ve bakterilerden kurtulmanın en kolay yollarından biri, çok amaçlı temizleyici ürünlerdir ve “Klozet kapağı nasıl temizlenir?” sorusuna da cevap olur.

Her kullanımdan sonra temas edilen sifonların temizliği ise çamaşır suyu ya da krem formdaki temizleyiciler ile bezle yapılabilir. Bezle silinen sifonun havayla kuruması için bir süre bekledikten sonra suyla durulama yapılabilir. Kapakları tutan menteşeler ve diğer çukur bölümler ve köşeler de aynı şekilde temizlenebilir.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu ?

Güvenli ödeme

Ödeme işlemlerinizi iyzico altyapısı ve 3D Secure ile güvenle gerçekleştirebilirsiniz.

Ödeme
Ücretsiz ve hızlı teslimat

Siparişleriniz en kısa sürede özenle paketlenir ve ücretsiz olarak tarafınıza ulaştırılır.

Teslimat
VitrA Online Destek

Destek talepleriniz ve sıkça sorulan sorular için Destek sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Destek